Насрочените за днес преговори между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната

...
 Насрочените за днес преговори между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната
Коментари Харесай

Преговорите между лекарите и здравната каса пропаднаха

 

Насрочените за през днешния ден договаряния между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на които трябваше да се разиска разпределението на средствата за лечебните заведения, се провалиха, стана ясно от известия на двете страни.

" Ръководството на БЛС не беше признато от Надзорния съвет на НЗОК. Поканата за среща беше отправена към Съсловната организация за 14.30 ч. този следобяд, само че откакто представителите на БЛС чакаха извън 20 минути и не бяха признати, те напуснаха постройката на здравната каса. Обидно и недопустимо е провалянето на основни договаряния от страна на Народно събрание на НЗОК ", споделят.

Оттам позволиха, че евентуално членовете на Народно събрание на НЗОК " се изживяват като властелини на парите на здравноосигурените жители ", акцентирайки ги поименно - д-р Александър Златанов - ръководител, от министерството на опазването на здравето, Людмила Петкова - министерство на финансите, Мария Беломорова - министерство на опазването на здравето, Румен Спецов - изп. шеф на Национална агенция за приходите, доктор Иван Кокалов - КНСБ, Теодор Василев - КТ " Подкрепа ", проф. доктор Красимир Гигов - БЧК, Мария Петрова - ССИ, адв. Христина Николова - Сдружение за развиване на българското опазване на здравето.

" Бяхме оставени на открито под дъжда. За следващ път се появи, че това е насмешка с лекарското съсловие, ние не сме отишли да тропаме пред портата на Падишаха. У нас очевидно за злоупотреби с милиони няма санкции, само че за кокошка няма амнистия - моите сътрудници за една неточност са глобявани, а шепа хора в НЗОК се разпоредждат с парите за здравепазване ", разяснява зам.-шефът на БЛС Николай Брънзалов пред

От БЛС напомнят, че според член 5 от Закона за здравното обезпечаване наложителното здравно обезпечаване се реализира на правилата на: гласност в активността на НЗОК и обществен надзор върху осъществяваните от нея разноски, като лекарският съюз съставлява поръчител за реализиране на прогласения принцип на гласност. А на следващия ден от 11 ч. считат да дадат взаимна конференция с Българския фармацевтичен съюз (БФС).

От Здравната каса от своя страна показаха, че през днешния ден в 14 ч. се е състояло постоянно съвещание на Надзорния съвет на касата с дневен ред, състоящ се от три точки - разискване на методиката за установяване на размера на сумите, заплащани от НЗОК на реализатори на здравна помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични действия за работа на първа линия за септември 2021 година, разкриване на социална поръчка за следгаранционно абонаментно сервизно поддържане и снабдяване с аварийни елементи и консумативи за копирни апарати на НЗОК и 28-те РЗОК, и меморандум за съдействие сред Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БФС.

 

" Дискусиите по взимане на решения по точките от дневния ред, поради значимостта на дискутираните тематики, продължиха с 15 минути по-дълго от плануваното време . Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз бяха поканени в залата в 14:45 часа, само че те отхвърлиха да се включат в срещата ", споделят от касата. Оттам канят отново на диалози Управителния съвет на БЛС в границите на актуалната седмица, в ден и час, контрактувани сред ръководителите на управителните им органи. 

 

 

ДОГОВОРКА

Касата обаче е съумяла да се контракти с фармацевтите. Двете страни са подписали Меморандум да се увеличи от 2 лева на 4 лева възнаграждението на аптеките за разпределяне на платeните от бюджета на НЗОК медикаменти за домашно лекуване - от януари 2022 година, както и да се дават по 10 лева диференцирано възнаграждение за изпълнено електронно предписание за лекуването на коронавирусно заболяване - от 1 декември т.г. Касата е поела ангажимент да внесе пред министъра на опазването на здравето план за изменение на съответната разпоредба и да планува нужните средства в законопроект за бюджета на НЗОК за 2022 година

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР